Bucket list

Funny-little-pig-eating-icecream‘Stel een bucket list samen’, dat was de opdracht bij de workshop ‘creativiteit aanboren’. ,,Allereerst’’, zei de gastspreker. ,,Weet iedereen wat een bucket list is?’’. ,,Dat zijn de dingen die je nog wilt doen voordat je doodgaat’’, klonk het uit het publiek. Waarop een jongeman daarop  toevoegde: ,,Het gedeelte doodgaan kun je weglaten, want als je dood bent kun je in principe niets meer doen’’. Juist ja. Nadat het bijdehandje de lachers op de hand had, was het tijd om van start te gaan. We kregen vijf minuten om zoveel mogelijk wensen op het lijstje te krijgen. ‘Ferrari rijden’, ‘minuut gratis winkelen’, ‘insecten eten’, ‘wereldreis maken’. Mijn ‘creatieve’ brein was los en schreef het ene na het andere op. De meesten hadden het bij een stuk of 18 wel gehad. Toen de creativiteitsgoeroe zei dat het niet per se je eigen bucket list hoeft te zijn en mijn collega erachter kwam dat hij het niet publiekelijk hoefde voor te lezen, kwam iedereen ineens een stuk verder. Les 1: laat jezelf geen beperkingen opleggen.

Tijd voor les 2. Wat is meestal het antwoord als iemand met een idee komt? Ja maar….het is te duur, ….niemand wil dat doen,….we hebben zoiets al gedaan. De creativiteit wordt binnen 3 seconden met de grond gelijk gemaakt en zet niemand aan nog verder op het idee voort te borduren. Betere antwoorden zijn: ‘Ja én ik heb daar nog een idee bij’. Of: ‘Nee, maar ik heb een ander goed idee.’ Of: ‘Hoe kunnen we dit idee toch realiseren?’ En last but not least: ‘Hoe bedoel je?’ Waarop je de ander nog even over het idee laat nadenken en hij het vervolgens beter kan uitleggen.

Een creatief idee is namelijk zeer origineel, maar ook heel haalbaar. De meeste ideeën gaan richting haalbaar, maar zijn alles behalve origineel, omdat hetzelfde trucje keer op keer wordt herhaald. De gastspreker legde uit dat zo’n idee zeer moeilijk of zelfs onmogelijk naar origineel te tillen is. Integendeel, een zeer origineel idee kun je eenvoudiger naar haalbaar bewegen. Maar hoe verzin je dan iets origineels?

Daar zijn dan weer meerdere trucjes voor. Om je hersenen op te warmen kun je bijvoorbeeld met een jongleerballetje overgooien, bij het vangen van de bal noem je dan een woord dat associeert met het vorige woord. Dat ging ongeveer zo: Tak (gooi) (vang) Boom (gooi) (vang) Kat (gooi) (Shit, mijn beurt! Een bal tegen mijn hoofd, omdat ik niet twee dingen tegelijk kan)  Blauwe Rus (omdat dit het ras is wat wij hebben). De bal gooien is vervolgens ook nog lastig, omdat je ook goed naar elkaar moet luisteren. De man die mijn bal moet ontvangen hoort iets met ‘reus’, denkt aan Vlaamse Reus en roept: ‘Konijn!’ De bal wordt verder gegooid en weet nog drie glazen te treffen, terwijl mensen in het wilde weg roepen wat het eerste in hun opkomt.

dog_chocolateVervolgens zijn er meerdere manieren om met associatieoefeningen en samen brainstormen tot creatieve ideeën te komen. Een daarvan is het product waarvoor je werkt op een andere manier te bekijken. Wij mochten de koffiekan onder de loep nemen. Wat zouden bosjesmannen denken dat dit reflecterende product is als zij dit in de jungle tegenkomen? Mijn team wist van een koffiekan een oorbel te maken en vervolgens bedachten we het product: de koffieketting. Altijd koffie bij de hand in een miniatuurkoffiekan die bedekt is met glazen kristallen. Voor 15 euro verkrijgbaar bij de Blokker en de betaalbare juweliers.

Om in je eentje tot een origineel idee te komen is de ABC-methode handig. Je schrijft A tot en met Z op en schrijft associaties (woorden of zinnen) op bij elke letter van het alfabet. Hey, ik krijg een leuk (haalbaar en origineel) idee! Wat zou een bucketlist zijn in de slaapkamer?

 1. Alle hoeken van de kamer
 2. Bind de ander vast
 3. Chocoladesaus
 4. Drinken tijdens de seks
 5. Even wachten
 6. Fantasie in vervulling brengen
 7. Gang bang
 8. Handboeien
 9. Ijsblokjes
 10. Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, gillen
 11. Kaarsvet
 12. Lingerie aan
 13. Massage-olie
 14. Nee is geen antwoord
 15. Orgasme uitstellen
 16. Praten (dirty talk)
 17. Quasi nonchalant
 18. Rollenspel
 19. Samen klaarkomen
 20. Trio doen
 21. Uitslapen, maar dan een hele dag
 22. Video opnemen
 23. Workshop
 24. Xtra energie geven
 25. Yippieyayeeh!
 26. Zonder zoenen

Hoe zou die van jou eruit zien? Kom maar op met die creatieve en sexy kronkelingen!

PS: Bij deze nog mijn excuses voor het minder originele, maar wel haalbare idee voor dit blog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *